Laura Bangels

Gedragscentrum voor honden

Communicatietraining voor professionals

Als professional weten we dat onze weg naar de hond via zijn gezin loopt. Communicatie met mensen is dus een centraal gegeven in onze begeleidingen. Om deze te optimaliseren, nodig ik dr. Erna Claes, psychologe, binnenkort nogmaals uit voor een 2-daagse communicatietraining “Van expert naar adviseur en coach“.

Erna is doctor in de psychologie en expert-trainer in communicatie en gedragsverandering bij Fenrir Consult (www.fenrirconsult.com). Erna heeft de ideale combinatie van theoretische kennis, praktijkervaring en, niet onbelangrijk, een grote liefde voor honden, waardoor ze haar kennis to-the-point, bijzonder boeiend en toepassingsgericht weet over te brengen. Binnen onze praktijk en dan vooral in de opleiding tot hondengedragsdeskundige is Erna intussen een vaste waarde en helpt ze steeds weer onze communicatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen waardoor we meer mensen, en dus ook meer honden kunnen helpen.

Opbouw Opleiding

Deze cursus verloopt over twee dagen en is er voor dierenartsen , hondengedragsdeskundigen, -therapeuten of -begeleiders die reeds ervaring hebben in het begeleiden van mensen met honden.

Na het volgen van deze training is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij de werkgroep “Communicatie” waarbij er 4 keer per jaar een vervolgsessie ingepland wordt (zelfzorg I, zelfzorg II, omgaan met moeilijke klanten, slechtnieuwsgesprekken). Kortom, alles wat je nodig hebt om gemotiveerd en gepassioneerd te blijven. Bovendien kunnen op die momenten moeilijke situaties door u aangebracht worden en als real-life example gebruikt worden als oefenmoment onder begeleiding van Erna.

Meer informatie over de werkgroep “Communicatie” krijgt u aan het einde van de 2-daagse. Aansluiten is uiteraard geheel vrijblijvend.

Om een aangenaam verloop van de cursus te garanderen, wordt het aantal deelnemers beperkt tot 10.

Module 1 "Als praten bij je werk hoort"

 • Basiskenmerken van menselijk gedrag.
 • Hindernissen in communicatie: implicaties naar de praktijk om de effectiviteit van communicatie te maximaliseren en hindernissen te minimaliseren.
 • Opbouwend en motiverend communiceren: het belang van de relatie, hoe mensen “meekrijgen”, actie = reactie – implicaties naar de praktijk m.b.t. essentiële communicatie voor het opbouwen van de relatie.
 • Gedragsverandering bij mensen: weten is nog geen doen, zelfmanagement van de cliënt vergroten, hoe cliënten sterker maken en ondersteunen in het managen en trainen van het gedrag van hun hond tijdens en vooral NA
  een consultatie.

 

Module 2 "Van expert naar adviseur en coach"

 • Expert versus adviseur / coach: de eigenheid van iedere rol en de impact hiervan op de klant – bewust leren kiezen welke rol je opneemt tijdens het adviesgesprek.
 • Coachende houding tijdens het adviesgesprek: het belang van empathie, focus op de beleving van de cliënt als hefboom om gedragsverandering te bewerkstelligen (beleving van de situatie door de cliënt zal een grote
  impact hebben op zijn interactie met de hond, zijn motivatie om met onze adviezen aan de slag te gaan en zijn geloof dat hij zelf iets kan doen om de situatie te veranderen.
 • Overtuigen versus motiveren: motiverende en oplossingsgerichte gesprekstechnieken om de cliënt in beweging te krijgen.
 • Autonomie van de cliënt en gezamenlijke besluitvorming als basis: adviesvaardigheden en weerstand-verlagende technieken, omgaan met reacties van de cliënt.
 • Follow-up gesprekken: waarom, hoe en wat?

Kostprijs

2-daagse communicatietraining

€295 excl. BTW

 

Er zijn geen verborgen kosten verbonden aan deze cursus. Alles (dus ook lunch en cursusmateriaal) is inbegrepen in deze prijs.

“Erna is fantastisch! De manier waarop ze ons laat ervaren hoe mensen functioneren, is een schot in de roos. De simpele, maar toch doordachte oefeningen maken hun punt direct duidelijk en blijven nog lang nazinderen.”

“De communicatietraining van Erna is zo interessant, ik zou ze onmiddellijk opnieuw willen volgen!”

“De lessen van Erna over menselijk gedrag zijn een noodzakelijk aanvulling op onze kennis over hondengedrag. We kunnen dan wel weten wat we moeten doen om een oplossing aan te bieden, maar als je de mensen niet kan bereiken, bereik je helemaal niks bij de hond.”

Cursisten van de communicatietraining aan het woord over dr. Erna Claes

Zodra de nieuwe data bekend zijn, worden deze op de pagina gepubliceerd. Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Inschrijven

13 + 1 =

In samenwerking met